Borrelen & vis

Heb je een feestje gepland? Komen je buren op de borrel? Of wil je eens niet uitgebreid koken maar genieten van verschillende kleine gerechtjes? Dan ben je vast op zoek naar lekkere en makkelijk te bereiden (borrel)hapjes.

Vaak zetten mensen de frituurpan aan, doen wat nootjes in een bakje en serveren een bord met kaas en worst. Altijd lekker en heel makkelijk, dat wel. Maar niet zo origineel en vaak zijn deze hapjes ook niet echt gezond. Denk bij een volgende gelegenheid ook eens aan vis als borrelhapje, want met vis kun je eindeloos veel originele en lekkere borrelhapjes bereiden.

Borrelen & Vis van Mevrouw VisGezond, makkelijk en lekker snacken

Er zijn zoveel soorten vis en bereidingswijzen, dus voor ieder wat wils! Een ander voordeel is dat de hapjes gelijk een stuk gezonder worden. Terwijl je van lekker eten geniet krijg je ook nog eens je dagelijkse portie omega-3 binnen!

Voor alle hapjes geldt: maak het je gasten niet te moeilijk. Dus serveer kleine porties, het liefst op een klein schaaltje of amuselepel en vergeet de servetjes niet!

Snelle makreelmousse

Bereiding

Verwijder de kop, het vel, de graten en de taart van de makreel. Haal alle graatjes eruit en maak het visvlees iets losser, pureer het samen met de roomkaas in een keukenmachine of gebruik een staafmixer. Klop de slagroom lobbig, dus niet stijf! Boen de citroen goed schoon, rasp de helft van de schil er heel fijn af. Spatel dit samen met de slagroom, 2 theelepels citroensap, wat versgemalen peper en zout naar smaak met 1 theelepel mierikswortel door de gepureerde makreel. Serveer met heel dun gesneden geroosterd brood of kant en klaar gekochte bruschetta.

Ingrediënten

  • 1 grote gerookte makreel (± 400 g)
  • 100 g roomkaas, neutraal
  • 1 dl slagroom
  • 1 biologische citroen of limoen
  • versgemalen peper en zout
  • potje mierikswortel
  • Vervang de mierikswortel eventueel door wasabi of sambal brandal voor een pittige variant.

Spaanse gebakken gamba’s met knoflook en uien

Bereiding

Was de gamba’s en dep ze droog. Pel de teentjes knoflook en snijd ze in zeer dunne plakjes. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Verhit de helft van de olie en bak de plakjes knoflook heel licht bruin. Schep ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Voeg de uienringen aan de pan toe en bak ze omscheppend 4 minuten op een hoog vuur. Schep ze uit de pan.
Verhit de rest van de olie in de pan en bak hierin de gamba’s omscheppende in 3-4 minuten gaar. Voeg de sherry, het citroensap, de knoflook en de uien toe. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat het geheel nog heel even doorwarmen en strooi de peterselie erover.

Lekker met gekookte rijst met stukjes rode paprika erdoor en gestoofde courgette.

Ingrediënten

  • 24 gamba’s (rauw)
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 kleine uien
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels medium sherry
  • 1 eetlepel citroensap
  • zout en peper
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie (of uit de diepvries van Darégal)

Hapjes met Zalm, Paling en Garnalen van Mevrouw VisHapjes met zalm, paling en garnalen

Bereiding

Gepofte krielaardappeltjes met zalm
Schep in een bakblik 500 g krielaardappeltjes in de schil met 2 eetlepels olijfolie, zeezout en peper door elkaar en pof ze in een voorverwarmde oven van 220 °C in 25 minuten gaar. Snijd elke aardappel in, duw ze wat open en schep er een lepel verse roomkaas met mierikswortel in en garneer met reepjes gerookte zalm.

Wijntip:
Een Riesling maakt het zalmhapje frisser, met een Pinot Blanc wordt het zachter.

Garnalentostada
Steek met een glas met een doorsnede van 5 cm rondjes uit 4 bloemtortilla’s, bestrijk ze met roerbakolie en bak ze knapperig bruin in een koekenpan. Meng 200 g Hollandse garnalen met 2-3 eetlepels kerriesaus met ananas en 2 eetlepels fijngehakte koriander. Schep de garnalen op de tostada’s en strooi er wat kleine blokjes rode paprika over.

Wijntip:
De geurige Gewurztraminer doet het goed bij de kruidige kerrie-tostada.

Pitapuntjes met paling
Snijd 100 g gerookte paling in dunne reepjes en meng ze met wat citroensap, zout en peper. Rooster 4 pitabroodjes en snijd ze in vieren. Schep er wat zure room of crème fraîche in en duw er een toefje waterkers of rucola in. Schep de paling erop. Serveer de pitapuntjes rechtop naast elkaar in een laag ovenschaaltje.

Wijntip:
Een pittige Pinot Gris past bij pita met paling.

Ingrediënten

  • Gepofte krielaardappeltjes met zalm
  • 100 gram reepjes gerookte zalm
  • 500 gram krielaardappeltjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zeezout
  • peper
  • 1 lepel verse roomkaas
  • mierikswortel
  • Garnalentostada
  • 200 gram Hollandse garnalen
  • 2-3 eetlepels kerriesaus met ananas
  • 2eetlepels fijngehakte koriander
  • roerbakolie
  • 4 bloemtortilla’s
  • Pitapuntje met paling
  • 100 gram gerookte paling
  • citroensap
  • zout
  • peper
  • 4 pitabroodjes
  • zure room of creme fraiche
  • waterkers of rucola